Ако успеем да смъкнем средната заболеваемост за 14 дни на 300,

...
Ако успеем да смъкнем средната заболеваемост за 14 дни на 300,
Коментари Харесай

Новата прогноза на доц.Кунчев тотално ни попари

 Ако успеем да смъкнем междинната заболеваемост за 14 дни на 300, ще можем да отворим кафенета и заведения за хранене, само че при спазването на отдалеченост. Това сподели пред Дарик основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Хората желаят изясненост и предвидимост, само че при един нов вирус не може да има проект и предвидимост. Това е заблуда. Не може да се сложат граници на заболеваемост. Не знаем какво ни чака – дали ще има трета вълна, какъв брой ще трае имунитетът и дали преболедувалите могат отново да се заразят. Няма по какъв начин да се планува нещо, в което не сме се сблъсквали. Ние не знаме още от кое място пристигна вирусът – къде е резервоарът в природата. Не искахте от науката за 8 месеца да ви даде отговор за всичко, тъй като няма по какъв начин да стане.

" Едно беше положението на лечебните заведения през март и април, в този момент е радикално друго. В момента лекуваме 7 000 души и 500 в интензивни отделения. Ако бяхте споделили на някой здравен министър, че ще вкарате 500 души в интензивни отделения, щеше да ви каже, че това е невероятно. Но стана, тъй като няма накъде. Всички се убедиха, че се учим до момента в който работим и се учим от грешките си “, посочи той.

" От предходната седмица сме към този момент под 600 случая на 100 000 души. 596 сме в този момент, само че не следим единствено това, а 17 индикатора. На първо място сме в Европа по смъртност. Бройките даже не са основни. Умората в системата е страшна. Страх ме е до каква степен ще устоят здравните служащи – 1% от тях към този момент не знаят нито къде са, нито по какъв начин да работят, нито по какъв начин да се възстановят “, съобщи Кунчев.

" Хората ще спрат ли да ядат, тъй като спряхме заведенията за хранене? На 21 декември всички бизнеси няма да тръгнат, само че ще стартираме поетапно да възвръщаме работата им. Ще останат затворени тези обекти, където се събират доста хора.  Ако успеем да смъкнем на 300 на 100 000 заболеваемостта, ще можем да отворим кафенета и заведения за хранене, само че при спазването на отдалеченост, носене на маски. Средната заболеваемост за 14 дни би трябвало да е към това равнище. Това понижаване на заболеваемостта ще докара до понижаване на смъртността. Склонни сме да отворим и яслите и градините при такива стойности “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР